Rūšiavimo ABC

Į kurį konteinerį mesti „Tetra pak“ pakuotę?

𝐈̨ 𝐤𝐮𝐫𝐢̨ 𝐤𝐨𝐧𝐭𝐞𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢̨ 𝐦𝐞𝐬𝐢𝐭𝐞 „𝐓𝐞𝐭𝐫𝐚 𝐏𝐚𝐤“ 𝐩𝐚𝐤𝐮𝐨𝐭𝐞̨?

Nemaža dalis žmonių vis dar mano, kad „Tetra Pak“ (nuo sulčių, pieno, kefyro) pakuočių atliekas reikia mesti į popieriui skirtus rūšiavimo konteinerius, nes tai, neva, – kartonas. Taip, tai yra kartonas, 𝐛𝐞𝐭 𝐩𝐚𝐤𝐮𝐨𝐭𝐞̇ 𝐬𝐮𝐬𝐢𝐝𝐞𝐝𝐚 iš kelių – popieriaus, plastiko ir metalo folijos – sluoksnių, saugiai laikančių skystį pakuotės viduje. Iš tokių medžiagų yra pagaminti ir išsinešti skirtos kavos, arbatos puodeliai.

Nors plastikas sudaro mažą „Tetra Pak’ų“ dalį, jų negalima perdirbti kartu su popierinėmis pakuotėmis. 𝐒̌𝐢𝐨𝐬 𝐚𝐭𝐥𝐢𝐞𝐤𝐨𝐬 𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐛𝐮̄𝐭𝐢 𝐦𝐞𝐭𝐚𝐦𝐨𝐬 𝐢̨ 𝐠𝐞𝐥𝐭𝐨𝐧𝐮𝐨𝐬𝐢𝐮𝐬 𝐩𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢𝐤𝐨 𝐢𝐫 𝐩𝐚𝐤𝐮𝐨𝐜̌𝐢𝐮̨ 𝐚𝐭𝐥𝐢𝐞𝐤𝐨𝐦𝐬 𝐬𝐤𝐢𝐫𝐭𝐮𝐬 𝐫𝐮̄𝐬̌𝐢𝐚𝐯𝐢𝐦𝐨 𝐤𝐨𝐧𝐭𝐞𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢𝐮𝐬, kad galėtų būti perdirbtos specialiu būdu ir toliau naudojamos.

Plastiku dengtas popierius lengvai atpažįstamas iš popierinio paviršiaus ir slidžios vidinės pusės – jis netirpsta vandenyje. Norėdami įsitikinti, galite pabandyti plėšti. Jei plyšta sunkiai, vadinasi, popierius turi priemaišų. 𝐕𝐢𝐬𝐨𝐬 𝐩𝐚𝐤𝐮𝐨𝐭𝐞̇𝐬, 𝐤𝐮𝐫𝐢𝐨𝐬 𝐬𝐚𝐯𝐲𝐣𝐞 𝐥𝐚𝐢𝐤𝐨 𝐬𝐤𝐲𝐬𝐜̌𝐢𝐮𝐬 𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐛𝐮̄𝐭𝐢 𝐦𝐞𝐭𝐚𝐦𝐨𝐬 𝐢̨ 𝐩𝐥𝐚𝐬𝐭𝐢𝐤𝐨 𝐤𝐨𝐧𝐭𝐞𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢̨.

Šias pakuotes priskiriame kombinuotoms, kitaip dar vadinamoms daugiasluoksnėms pakuotėms, tad jas reikia mesti į plastikui skirtus atliekų rūšiavimo konteinerius.

Savivaldybės įmonė „Kompata“
Adresas: Ažušilės g. 20, LT-30127 Ignalina
Tel. (8 386) 52 095,
el. p. ignalina@kompata.lt
Įmonės kodas 155402647
PVM kodas LT554026410