Uncategorized @lt

TVARUS IR EKOLOGIŠKAS ATLIEKŲ TVARKYMAS ĮSIVYRAUJA LIETUVOS SAVIVALDYBĖSE, IGNALINA – NE IŠIMTIS

By 2021-03-03No Comments

Lietuvos savivaldybėms kuriant švaresnę aplinką gyventojams ir pereinant prie tvaraus bei ekologiško atliekų tvarkymo – jas deginant ir paverčiant energija – atsiranda papildomos atliekų tvarkymo sąnaudos, dėl kurių jau šiemet keisis Utenos regiono atliekų tvarkymo centro (URATC) vadinamas „vartų mokestis“, kuris yra viena iš atliekų tvarkymo įmokos dedamųjų dalių.

Atliekų deginimas sukuria papildomas sąnaudas atliekų tvarkytojams ir gyventojams

Augant ES reikalavimams tvariam atliekų tvarkymui ir siekiant, kad kuo didesnis atliekų kiekis būtų perdirbtas ir panaudotas, jau nuo praėjusių metų degios atliekos yra vežamos į deginimo įrenginius Kaune, kur paverčiamos šilumos ir elektros energija. Šis reikalavimas atsirado dar 2017 m. Seimui priėmus Atliekų tvarkymo įstatymo pataisas ir pradėtas įgyvendinti 2020 m. Praėjusiais metais iš Utenos regiono į deginimo įrenginius išvežta beveik 7 tūkst.  tonų degių medžiagų.  Šiais metais į deginimo įrenginius privaloma išvežti dar 10 tūkst. tonų degių atliekų.

Energetinę vertę turinčių atliekų deginimas padeda mažinti atliekų kiekį sąvartynuose ir gamina pigesnę bei gamtos išteklius taupančią energiją, tačiau tuo pačiu atsiranda ir papildomos išlaidos tiek atliekų tvarkytojams, tiek gyventojams. Tokios papildomos išlaidos šiais metais Utenos regione sudarys iki 500 tūkst. eurų, tai ir lems atliekų tvarkymo įmokos didėjimą.

„Praėjusiais metais pradėjome atliekas vežti į deginimo įrenginius savo sąnaudų sąskaita – papildomai išleidome 300 tūkst. Eur ir patyrėme virš 80 tūkst. Eur nuostolį. Šiemet rezervo nebeturime, dirbame nuostolingai, todėl vykdydami prievolę panaudoti degiąsias atliekas energijos išgavimui, esame priversti atlikti „vartų mokesčio“ perskaičiavimą, reikalingą būtinųjų sąnaudų padengimui ir apie tai informuojame Utenos regiono gyventojus bei savivaldybių tarybas“,  – pažymėjo Utenos regiono atliekų tvarkymo centro vadovas Ramūnas Juodėnas.

Taršos mokesčiu siekiama mažinti neperdirbamų atliekų kiekį

Atliekų tvarkymo sąnaudos privalomai didėja ir dar dėl vienos aplinkybės, susijusios su Seimo priimtu Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymu, pagal kurį kasmet didinamas taršos mokestis. Šis mokestis mokamas už visas sąvartyne šalinamas (nedeginamas ir kitaip neperdirbamas) atliekas, todėl labai svarbu, kad kuo daugiau atliekų būtų perdirbama.

   „Jau šiais metais mokestis auga nuo 5 iki 10 eurų už toną, 2022 m. augs iki 15 eurų už toną, o 2024 m. – iki 25 eurų už toną. Per ketverius metus šis mokestis padidės 5 kartus. Tikimasi, kad šis mokestis padės mažinti nedegių ir  neperdirbamų atliekų kiekį sąvartynuose“, – teigė R. Juodėnas.

Ignalina – švarus ežerų kraštas

Per metus Ignalinos rajone vidutiniškai susidaro 3 tūkst. Tonų mišrių komunalinių atliekų. Jų tvarkymu ir perdirbimu rūpinasi URATC, o surinkimu ir išvežimu – SĮ „Kompata“. Šiuo metu URATC vidutiniškai 25 proc. atliekų sudegina, paverčiant jas šilumos ir elektros energija, 50 proc. visų atliekų – perdirba ir kitaip panaudoja, o 25 proc. pašalina. Pastarąjį skaičių siekiama nuosekliai mažinti.

URATC informacija

Straipsnis publikuotas 2021 m. vasario 27 d. laikraštyje „Ignalinos diena“ (Nr. 008 (0024))

Savivaldybės įmonė „Kompata“
Adresas: Ažušilės g. 20, LT-30127 Ignalina
Tel. (8 386) 52 095,
el. p. ignalina@kompata.lt
Įmonės kodas 155402647
PVM kodas LT554026410