Uncategorized @lt

UTENOS REGIONO ATLIEKŲ TVARKYMO CENTRO SPRENDIMAI GALI TURĖTI ĮTAKOS ATLIEKŲ TVARKYMO KAINAI

By 2020-12-1116 gruodžio, 2020No Comments

2020 metai buvo pilni iššūkių ir išbandymų. Savivaldybės įmonei „Kompata“ jie irgi buvo intensyvūs.

Ilgą laiką dėl ankstesnių įmonės vadovų ir savivaldybės valdžios neveiksnumo ir neryžtingumo trukęs sąstingis baigėsi. Šiais metais didžiajai daliai Kazitiškio, Dūkšto, Rimšės, Vidiškių, Ignalinos seniūnijos gyventojų sudarytos sąlygos rūšiuoti atliekas savo namų valdose – jiems išdalinta beveik 1000 vienetų individualių konteinerių antrinėms žaliavoms, mieste pastačius pusiau požeminius konteinerius ir savivaldybės tarybos skirtomis lėšomis įsigijus specialų autotransportą įmonė pradėto juos aptarnauti. Gyventojų patogumui, daugiau antrinėms žaliavoms skirtų konteinerių pastatyta kaimuose, kapinėse. Metų viduryje pradėti žymėti konteineriai, diegiama abonentų apskaitos programa – visa tai daroma siekiant pagerinti įmonės paslaugų kokybę, patenkinti gyventojų poreikius, užtikrinti švarią aplinką.

Deja, prasidėjus gruodžiui įmonė gavo žinią – 2021 metais Utenos regiono atliekų tvarkymo centras (URATC) ne mažiau nei dvidešimčia procentų kels vartų mokestį – vienos tonos komunalinių (buitinių) atliekų pridavimo į sąvartyną kainą. To pasekmė – gali didėti ir įmokos už komunalinių atliekų tvarkymą dydis.

Įmokų už komunalinių atliekų tvarkymą nustatymą griežtai reglamentuoja LR Vyriausybės patvirtintos vietinės rinkliavos ar kitos įmokos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą dydžio nustatymo taisyklės bei Ignalinos rajono savivaldybės patvirtinta Ignalinos rajono savivaldybės įmokų už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą dydžių nustatymo metodika. Šiuose teisės aktuose yra reglamentuota, kad įmokų dydžiai turi padengti nei daugiau nei mažiau – tik būtinąsias su komunalinių atliekų tvarkymu susijusias sąnaudas – pagrįstas sąnaudas, kurios reikalingos komunalinių atliekų tvarkymo paslaugai savivaldybės teritorijoje suteikti, ilgalaikiam komunalinėms atliekoms tvarkyti skirtos infrastruktūros eksploatavimui, jos atnaujinimui užtikrinti. Į būtinąsias sąnaudas neįtraukiamos sąnaudos, skirtos kitoms veiklos sritims, tiesiogiai nesusijusioms su komunalinių atliekų tvarkymu.

Didelė tikimybė, kad dėl URATC‘o sprendimo didinti atliekų priėmimo mokestį, nuo ateinančių metų pradžios kils komunalinių atliekų tvarkymo kaina visoje Utenos apskrityje.

SĮ „Kompata“ informacija

Savivaldybės įmonė „Kompata“
Adresas: Ažušilės g. 20, LT-30127 Ignalina
Tel. (8 386) 52 095,
el. p. ignalina@kompata.lt
Įmonės kodas 155402647
PVM kodas LT554026410