Aktualijos

ATLIEKŲ RŪŠIAVIMAS KAPINĖSE

By 2019-10-2415 lapkričio, 2020No Comments

Artėjant Vėlinių ir Visų šventųjų šventėms, savivaldybės įmonė „Kompata“ kapinių lankytojus prašo rūšiuoti atliekas.

Apie 90 proc. kapinių atliekų sudaro žaliosios (kitaip – biologiškai skaidžios) atliekos, kurioms rinkti prie Ignalinos rajoneesančių kapinių yra įrengtos atskiros aikštelės. Tačiau kartu su žaliosiomis atliekomis aikštelėse atsiduria ir stikliniai bei plastikiniai žvakių indeliai, metaliniai jų dangteliai, plastikiniai įdėklai, nudžiūvusių gėlių krepšelių ar vainikų karkasai, dirbtinės gėlės. Tokias atliekas kapinių lankytojai privalo mesti į konteinerius. Jei prie kapinių yra pastatyti varpo formos antrinių žaliavų (dažniausiai plastiko) konteineriai, antrines žaliavas (pvz. parafinu neužterštus plastikinius įdėklus, dirbtines gėles) reikia mesti į juos. Jei tokių konteinerių nėra, žvakes ir kitas atliekas (išskyrus žaliąsias) reikia mesti į šalia kapinių esančius buitinių atliekų konteinerius. SĮ „Kompata“ prašo atkreipti dėmesį į užrašus ant konteinerių, kokioms atliekoms jie yra skirti.

Įmonė kartais sulaukia skundų dėl perpildytų konteinerių kapinėse. SĮ „Kompata“ atkreipia dėmesį, kad kapinėse surinktų atliekų tvarkymą organizuoja seniūnijos. Įmonė surenka atliekas iš kapinių, kai gaunamas prašymas iš seniūnijos. Už biologiškai skaidžių atliekų aikštelių įrengimą ir konteinerių pastatymą taip pat yra atsakingos seniūnijos.

Atliekų tvarkymo specialistai ir aplinkosaugininkai ragina puošiant artimųjų kapus vengti plastikinių vainikų detalių, plastikinių gėlių, kelis kartus naudoti tas pačias žvakides, o taip pat stengtis neperkrauti kapų žvakėmis.

SĮ „Kompata“ informacija

Leave a Reply

Savivaldybės įmonė „Kompata“
Adresas: Ažušilės g. 20, LT-30127 Ignalina
Tel. (8 386) 52 095,
el. p. ignalina@kompata.lt
Įmonės kodas 155402647
PVM kodas LT554026410